Jos Custers neemt afscheid als dirigent van Vlijt en Volharding

Na iets meer dan acht jaar gaat Jos Custers het dirigeerstokje bij Vlijt en Volharding overdragen aan een opvolger. Een maand geleden heeft Jos aangegeven dat hij onder andere vanwege gezondheidsklachten (ogen en oren) heeft besloten te gaan stoppen als dirigent en blokfluitleraar bij Vlijt en Volharding.

Acht jaar geleden (2005) kwam Jos vanuit het Brabantse Erp als opvolger van Robin Cox bij onze vereniging. Geen gemakkelijke opgave, daar Robin een succesvolle periode bij ons achter de rug had, met als één van de hoogtepunten "Plons". Het optreden aan het Maas-Waalkanaal in 2004.

Jos is op negenjarige leeftijd begonnen met bugelspelen bij de plaatselijke fanfare in Neerkant (gem. Deurne). Toen hij 15 was ging hij daar toetsen (orgel en later piano) bij doen. Omdat er uit zijn dorp nog nooit iemand naar het conservatorium was gegaan en zijn ouders daar ook niet achterstonden ging hij na het atheneum naar de Hogere School voor Levensmiddelentechnologie in Den Bosch.

Studie Hafa-directie

Tijdens zijn werkzaamheden bij de Cehave ontstond echter steeds meer de behoefte "iets meer" met muziek te doen dan alleen tuba te spelen bij de plaatselijke harmonie in Erp. Vandaar dat hij begon aan een ruim 6 jaar durende privé-opleiding voor HaFa-dirigent. In 1995 heeft hij op deze manier zijn HaFa-directiediploma gehaald.

Voor Vlijt en Volharding is Jos dirigent geweest van de fanfares uit Lage Mierde en Elsendorp, een drumfanfare uit Asten en jeugdorkesten uit Lieshout, Oploo en Erp. Daarnaast heeft hij groepsgewijs (15 - 25 personen) volwassenen opgeleid zodat ze samen "gezellige" muziek kunnen maken bij dorpsgelegenheden zoals carnaval en andere feesten.

"Hollandse Spelen"

Zijn visie op het dirigentschap bij Vlijt & Volharding was te proberen met behoud van de goede onderlinge sfeer en verhoudingen het muzikale peil te handhaven en waar mogelijk te verbeteren.

Dat is op zich aardig gelukt, want ondanks dat bij andere korpsen uit onze gemeente het aantal muzikanten snel is gedaald, kunnen we stellen dat Vlijt en Volharding er, mede dank Jos Custers, in geslaagd is het aantal muzikanten op peil te houden en daarmee haar steentje bij te dragen aan allerlei activiteiten in het dorp Heumen.

Het hoogtepunt was ongetwijfeld de uitvoering van "Hollandse spelen" begin 2013, waarbij Vlijt en Volharding alle registers open trok en met hulp van vele vrijwilligers een waar spektakel van muziek, zang, dans, toneel en film op de planken heeft gebracht.

Laatste concert

De muziekavond op 4 januari zal het laatste optreden zijn dat onder leiding staat van Jos. Inmiddels is het bestuur gestart met de zoektocht naar een opvolger. Daartoe is middels een enquête aan de leden gevraagd wat de koers voor de komende jaren zal moeten zijn. We gaan nu op zoek naar een dirigent die daarbij past.

We hopen die in maart te kunnen presenteren en zullen in de tussenliggende periode nog gebruik maken van de diensten van Jos en op een mooie manier afscheid van hem nemen waarbij we onze dankbaarheid zullen tonen.

Terug naar Nieuws